RETKEILY

Olen retkeillyt Hyvinkään seudun metsissä niin pienestä kuin muistan, nuoresta iästäni huolimatta siis jo yli neljännesvuosisadan ajan. Lapsuuteni ja nuoruuteni retkeilymaastot olivat Kytäjän ja Usmin metsät. Sittemmin olen myös samoillut Erkylän ja Rajamäen metsissä. Digikuvausharrastukseni myötä olen alkanut tallentaa luontoelämyksiäni sekä omien muistojen varjelemiseksi että myös toivon mukaan ilahduttamaan teitä sivustollani vierailijoita.

Aivan kuten muitakin mukavia kokemuksia, myös luontohavaintoja on mukava jakaa muiden kanssatallaajien kanssa. Onneksi tämä on nykyään helppoa ja vaivatonta: tutustu Hatikkaan ja Hyönteisfoorumiin .

Olen laittanut tälle sivulle Hyvinkään seudun ja Etelä-Suomen maisemista, kasveista ja eläimistä ottamiani kuvia omiin gallerioihinsa:

Etelä-Suomen ja Hyvinkään luonto
Liesjärvi
Liesjärven kansallispuisto 2008
Ahdenkallio
Ridasjärvi Ahdenkallio Järvisuo Riitassaarensuo
Sveitsi Paarijoki Usmi
Sveitsi - Paarijoki - Usmi - 2008
Kuvasivut:

Kytäjärven Rytkön syksy
Kurkisuo tammikuussa 2008
(vetoomus suon puolesta)
Hausjärven Erkylän luonto
Erkylä kesä
Hausjärvi - Erkylä - kesäkuvat
Hausjärven Erkylän syksy
Erkylän syksy
Hausjärven Erkylänb talvi
Hausjärvi - Erkylä - talvikuvat
Erkylän luontokuvat
Kuvasivut:

Erkylän talvi
Erkylän kesä
Erkylän syksy
Vuoden 2008 luontoseuranta
Hyvinkään seudun kasvio
Hyvinkään seudun kukat ja kasvit
linnut hyvinkää
Hyvinkään seudun linnut
perhoset
Hyvinkään seudun perhoset vuonna 2008
hyönteiset
Hyvinkään seudun hyönteiset vuonna 2008
eläimet Hyvinkää
Hyvinkään seudun eläimet
Samoilumietteitä

Mitäkö sitten kertoisin kokemuksistani? No, ainakin sen että metsissä liikkuminen on ainakin Hyvinkään seudulla harvojen ja valittujen harrastus. Ihmisiä tapaa lähinnä metsäautoteilla ja niilläkin harvoin (usein koiraa ulkoiluttamassa). Jos kulkee omiapolkujaan metsiä myöden, niin totisesti saa nauttia luonnon rauhaa.

Kuitenkin retkeily on halpa, terveellinen ja luonnollinen liikuntamuoto. Tuntuu aika ihmeelliseltä, ettei sitä harrasteta enempää. Siinä kun nykyihminen nostaa puntteja, polkee kuntopyörää tai soutaa soutulaitteella, niin hän voisi yhtä hyvin pitää kuntoaan yllä liikkumalla luonnossa. Liian tylsää vai? Päinvastoin, ja toisin kuin nämä mainitsemani sisäliikuntamuodot, ainakaan minulla ei ole ollut koskaan luonnossa tylsää (toisin kuin kaupungeissa). Linnut laulavat; Mikäs kasvi se tuossa kasvaa? Peurako tuolla rytystää? Kylläpä tämä sadekuuro yllätti; ja aurinko paistaa taas. Tylsää? Ei todellakaan! Rauhaa? Eipä juuri! Luonnon rauhaa? KYLLÄ! Todellakin, luonnon rauhasta voi nauttia koska on syntynyt "luomakunnan kuninkaaksi". Toisin kuin jänikset ja oravat, ihminen voi liikkua Suomen luonnossa ilman tarvetta pelätä mitään, ilman tarvetta väistää ketään. Metsässä liikkuessaan ihmisen liikkumista eivät myöskään rajoita keinotekoiset piha-aidat tai suojamuurit. Jos siis nykymaailmassa haluat olla "vapaa" niin mene metsään! Ja tuntureilla olet vielä vapaampi kun eivät edes puut rajoita liikkumistasi.

Mutta vapaus tuo myös mukanaan suuren vastuun, joka tuntuu aivan liian usein unohtuvan ainakin metsässä harvakseltaan liikkuvalta. Minkäänlainen remuaminen ei metsään sovi. Metsässä liikutaan aina luontoa kunnioittaen. Eläimiä ei säikytetä turhaan, kasveja ei tallata tarpeetta. Toisin kuin kaupungeissa: jos heität roskan maahan niin sitä ei tule kukaan sieltä keräämään pois. Ja jos katkaiset jalkasi niin itse sinun on ihmisten ilmoille raahauduttava. No en nyt halua pelotella. Nykyään kännykällä on kenttää lähes kaikkialla ja retkeily on huomattavasti turvallisempaa kuin kaupungilla liikkuminen. Mutta vastuunpakoilijoille ei metsä sovi. Siellä kun ei ole ketään viisaampaa paikalla korjaamassa ymmärtämättömän virheitä.

Ei metsässä sentään yksin tarvitse samoilla; aina voi lähteä matkaan vaikka isomallakin porukalla. Kuitenkin pitää muistaa, että mitä enemmän porukkaa (ääntä, tuoksua), sitä kaumempana luonto on. Ja liikuttaessa luonto todella karkaa kauas, mutta jos malttaa hetkeksikin pysähtyä niin jo tulevat linnut ja muut metsän elävät heti lähemmäs...

Kannattaa kokeilla!

Kesäkuu - 2018
MaTiKeTo PeLaSu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Tämä sivu on päivitetty
6. huhtikuuta 2013.