Kurkisuo - Keihäsjoki tammikuu 2008

Takaisin Retkeilyn etusivulle


Kuva: Metsäautotie Kurkisuon länsipuolen mäellä
Kuva 1: Metsäautotie Kurkisuon länsipuolen mäellä. Tänne jätimme automme ja suuntasimme alas Kurkisuolle. Päivä oli 28. 1. 2008, aamulla oli paistanut aurinko, mutta kun 13 maissa lähdimme matkaan oli taivas jo pääosin pilvien peittämä.
Kuva: Kurkisuon länsipuolen hakkuuaukiota
Kuva 2: Kurkisuon länsipuolen hakkuuaukiota. Kuten lähes kaikki Etelä-Suomen metsät on myös Kurkisuon ympäristön metsät valjastettu talousmetsäkäyttöön. Siksi ne harvat Etelä-Suomessa enää jäljellä olevat suot (kuten Kurkisuo) ovat erittäin arvokkaita. Ne ovat Hyvinkäälläkin ainoita paikkoja, joissa voi (lähes) kokea erämaan tunnelmaa.
Kuva: Kuusikkoa Kurkisuon länsipuolella
Kuva 3: Kuusikkoa Kurkisuon länsipuolella. Jotain on sentään (toistaiseksi) jäänyt hakkaamatta. Mukavan hämyisä kuusikko.
Kuva: Puukasat Kurkisuon rinteessä
Kuva 4: Puukasat Kurkisuon rinteessä. Metsää täytyy hoitaa, että se osaa kasvaa tehokkaasti.
Kuva: Hakkuuaukea, kivi ja lato
Kuva 5: Hakkuuaukea, kivi ja lato.
Kuva: Vanhaa kuusikkoa
Kuva 6: Vanhaa kuusikkoa.
Kuva: Kurkisuon lähes avointa osaa
Kuva 7: Kurkisuon lähes avointa osaa.
Kuva: Kitukasvuisia mäntyjä Kurkisuolla
Kuva 8: Kitukasvuisia mäntyjä Kurkisuolla. Kyllä tässä rahanahneita ihmisiä hirvittää, kun tämmöistä vielä on Etelä-Suomessa! Turvetta tästä pitäisi saada tai kuivattaa pelloksi tai metsäksi... No, Vapo haluaa nämäkin turpeet, jotta työttömyys voidaan puolittaa Suomessa? Uskokoon ken haluaa...
Kuva: Pedon jäljet
Kuva 9: "Pedon" jäljet. Tämä "peto" kuitenkin puolustaa reviiriään. Saa nähdä kuinka vapolaisten käy...
Kuva: Suolampi Kurkisuolla
Kuva 10: Suolampi Kurkisuolla.
Kuva: Keihäsjoen uomaa
Kuva 11: Keihäsjoen uomaa tammikuussa. Minäkin olen keväisin melonut näissä Keihäsjoen ympärysmetsissä ja pelloilla. Toivottavasti en pääse tutkimaan omakohtaisesti hyötykäytetyn Kurkisuon vaikutusta kevättulviin.
Kuva: Keihäsjoen uomaa
Kuva 12: Keihäsjoen uomaa. Tammikuu oli ollut niin leuto, että jää ei millään kestäisi miehen painoa.
Kuva: Keihäsjoen uomaa
Kuva 13: Keihäsjoen mutkittelua Kurkisuon laidassa.
Kuva: Kurkisuon metsikköä
Kuva 14: Kurkisuon metsikköä. On sitä yritetty Kurkisuota ennenkin nujertaa, mistä todistavat suon laidalla olevat ojat, jotka ovat osin jo kasvaneet lähes umpeen.
Kuva: Kurkisuo viimeistä kertaa?
Kuva 15: Kurkisuo viimeistä kertaa?

Minä epäilen puhtaasti taloudelliselta kannalta: kannattaako Etelä-Suomessa tuhota suoekosysteemejä? Soita on täällä enää niin vähän ja uskooko joku, että Uudenmaan 1,5 miljoonaa ihmistä rikastuvat turpeella? Tai, että seuraava ydinvoimala korvataan Kurkisuon turpeella? Hyvinkääläisenä mietin, että Kurkisuon turpeennostohanke voi olla kannattava Hyvinkään seudulle, jos a) Vapo takaa verotuloina Hyvinkään yli 40 000 asukkaan taloudellisen hyvinvoinnin 30 vuodeksi eteenpäin, b) 30 vuoden kuluttua Vapo kunnostaa muutamassa vuodessa Kurkisuon samanlaiseksi kuin se on tänä päivänä. Jälkimmäisen kohdan toteuttaminen nostaisi samalla Suomen kertaheitolla tieteen suurvallaksi, mikä jo sinällään olisi suuri ansio.

Huomautan, että edellä olevat ovat puhtaasti omia (ja kärjistettyjä) mielipiteitäni asiasta. En tunnusta mitään poliittista väriä olenhan muutenkin lievästi värisokea.

Hyvinkään vihreiden sivustolla osoitteessa http://www.hyvinkaanvihreat.net klikkaamalla vasemmassa alareunassa olevaa linkkiä Lausunnot, kannanotot ja aloitteet sekä edelleen aukeavilla sivuilla linkkejä Lausunnot ja Ympäristökeskukselle Kurkisuon YVA:sta pääsee lukemaan Hyvinkään vihreiden tuoreen lausunnon asiasta.

Tasapuolisuuden vuoksi Vapon versio (työllistää 10-15 ihmistä) modernista Kurkisuosta osoitteessa
http://www.vapo.fi/fin/kurkisuo/?id=1209 .

Kurkisuota voi puolustaa allekirjoittamalla adressin osoitteessa:
http://www.adressit.com/kurkisuonpuolesta

Itse pidän tästä vanhasta Kurkisuosta enemmän! Entä sinä?
Takaisin Retkeilyn etusivulle